What is your favorite journey?
"Looking out the window."

-Edward Gorey Vanity Fairin haastattelussa lokakuussa 1997

sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Kuka kääntäisi Seilorin ja Pekan?

Jockum Nordström (s. 1963) on ruotsalainen kuvataiteilija, jonka töitä on mm. New Yorkin MoMan kokoelmissa. Nordströmin mainioita Sailor och Pekka -lastenkirjoja ei ole suomennettu, mutta ruotsia taitamattomien onneksi tarinoiden pääosassa ovat kuvat.

Sailor och Pekka kertoo entisestä merimiehestä Sailorista ja hänen koirastaan Pekasta, jotka asuvat jossakin Havannaa muistuttavassa, kuvitteellisessa kaupungissa. Sailor hoitaa kotia Pekan pelatessa pasianssia tai katsellessa televisiota. Välillä parivaljakko lähtee kaupungille hoitamaan asioita, ja trilogian ensimmäisen kirjan nimi onkin Sailor och Pekka gör ärenden på stan. He käyvät pelaamassa biljardia, ottamassa Sailorille uuden tatuoinnin ja kirkossa kuuntelemassa ystävänsä rouva Jacksonin gospelkuoroa. Joutuvatpa he kerran keskelle puukkotappeluakin kesken pyttipannun syömisen. Onneksi rouva Jacksonin apu on aina lähellä, silloinkin kun merimiehemme sairastuu vakavaan keuhkokuumeeseen kirjassa Sailor blir sjuk.

Sarjakuvamaisesti etenevät tarinat ovat yksinkertaisuudessaan nerokkaita. Vaikka ne noudattavat lastenkirjojen rakennetta, ne puhuttelevat aikuista lukijaa valloittavalla epäsovinnaisuudellaan ja inhimillisyydellään. Sailor och Pekka tutustuttaa myös Jockum Nordströmin omintakeiseen piirrostyyliin, jota Suomessa ei tietääkseni ole vielä päässyt näkemään näyttelyissä. Täällä tunnetumpi lienee Nordströmin puoliso, Taidehallissa syksyllä 2007 esittäytynyt Karin Mamma Andersson.

Kääntäisipä joku Sailor och Pekka -kirjat suomeksi! Japaniksikin ne on jo käännetty; japanilaiset tunnetusti ymmärtävät hyvän päälle. Ehkä käännän trilogian itse. Täytyisi vain löytää kustantaja, joka innostuisi lastenkirjan ja taidekirjan väliin putoavasta kummajaisesta. Ruotsinkielisenä kolme kirjaa sisältävän yhteisniteen Sailor och Pekka voi ostaa ainakin täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti