What is your favorite journey?
"Looking out the window."

-Edward Gorey Vanity Fairin haastattelussa lokakuussa 1997

torstai 4. maaliskuuta 2010

Hassu hurja lapsuus

Kouvolan Taidemuseosta on tullut kantamuseoni. Osittain tämä selittyy sillä, että 98-vuotias isoisäni asustaa museon naapurissa, Kaunisnurmen vanhainkodin dementikko-osastolla. Mukana on myös harmistusta siitä, että läheskään kaikki paikalliset eivät museossaan muista käydä, mikä on sääli. Mutta en minäkään pelkästään käytännöllisen sijainnin ja kannatuksen vuoksi taidemuseossa käy; sisällöt ratkaisevat.

Kesällä näin kantapaikassani kiinalaista nykytaidetta. Syksyllä museon valtasivat Marikka Kiirikoffin arkista ja mystistä oudon kiehtovasti yhdistävät maalaukset. Nyt esillä on Maria Kausalaisen (s. 1975) niin ikään arjen ja fantasian välimaastossa risteileviä teoksia.

Kausalainen perheineen asuu Kausalan entisen meijerin vanhaa päätyä. Itselläni on toinen koti rakennuksen uudemmassa päädyssä, joten tällä kertaa minut houkutteli taidemuseoon myös ulkotaiteellinen syy: naapurin uteliaisuus.

Yhdessä -niminen näyttely kuvaa erilaisia perheitä, eikä vähiten Kausalaisen omaa, seitsenhenkistä uusperhettä. Viime vuosisadan alun perhepotrettien hengessä Kausalainen on valokuvannut itseään ja miestään sekä erilaisia perhekokoonpanoja: yksinhuoltajia ja homopareja lapsineeen, monikulttuurisia perheitä, nuoria pareja ja tyhjään pesään jääneitä vanhuksia. Katsoja saattaa yllättää itsensä ihmettelemästä, miten kuvat liittyvät toisiinsa; ydinperheen idea istuu niin tiukassa, että lapsetonta paria ei välttämättä heti hahmota perheeksi ollenkaan.

Perhepotrettien lisäksi Kausalainen on modernisoinut huoneentaulujen tekstejä ja videoinut kotileikkejä leikkiviä lapsia. Erilaisia tekniikoita kokeileva taiteilija on myös maisemoinut vanhoja lusikoita tavalla, joka tuo mieleen kierrätyksen ja käsitetaiteen mestarillisesti yhdistävän Anu Tuomisen (s. 1961) teokset.

Parhaimmillaan Kausalainen on kuitenkin kuvatessaan hurjien naamioiden taakse kätkeytyneitä poikiaan jossakin Etelän rehevän kasvillisuuden keskellä. Fotopolymeeritekniikalla toteutetuissa kuvissa on taianomainen tunnelma. Leikki, ihmetys, sisaruus, mielikuvitus ja lapsen leikinjälkeinen väsymys ovat tallentuneet kuviin tarkasti, mutta jokin paljon salamyhkäisempikin on antanut vangita itsensä siinä sivussa. Lapsuuden taika on tavoitettu yhtä hienovaraisesti kuin Spike Jonzen avantgardistisessa Hassut hurjat hirviöt -elokuvassa.


Maria Kausalaisen Yhdessä -näyttely on esillä Kouvolan Taidemuseossa 21. maaliskuuta asti. Marikka Kiirikoffin maalauksia voi nähdä Helsingissä vielä tämän viikon ajan, Koristein suljettu huone -näyttely Galleria Jangvassa 7.3. asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti